Zălăuanii nu s-au înghesuit să-l ia pe primar la rost

O întâlnire ca între prieteni. Aşa poate fi caracterizat forumul cetăţenesc organizat, zilele trecute, la Zalău, de către Centrul Raţiu pentru Democraţie. Deşi a fost o acţiune publică, la care a putut participa oricine, sala a fost aproape goală. Zălăuanii nu au profitat de ocazia de a sta faţă în faţă cu primarul Radu Căpîlnaşiu şi a-l lua la rost cu privire la promisiunile electorale neîndeplinite, deşi evenimentul a fost organizat tocmai în acest scop.
La forum şi-au făcut apariţia doar consilierii municipali din partea PNL şi o mână de cetăţeni. Cu acest prilej, Căpîlnaşiu a făcut o prezentare amplă a proiectelor demarate, finalizate ori aflate în derulare în primul an al celui de-al treilea său mandat.
În prezentarea proiectelor s-a făcut referire la cele care acum sînt în derulare şi care vizeazp modernizare corpurilor de clădire la Colegiul „Alesandru Papiu Ilarian”, modernizare staţiei de epurare, sistem de management al traficului, amenajarea parcului central, reabilitarea Clădirii Transilvania.
În categoria proiectelor finalizate în acest prim an din cel de-al treilea mandat de primar, Căpîlnaşiu a menţionat „Siguranţă publică în Municipiul Zalău prin sisteme de supraveghere amplasate în spaţii publice”. Acestuia i se adaugă obiective de investiţii pentru care există documentaţie realizată şi unele au fost depuse în vederea obţinerii finanţării, fie prin programe europene, fie guvernamentale, dintre care au fost amintite „Centrul Cultural Scala”, „Piste pentru biciclişti în Municipiul Zalău”, „Reabilitare termică a blocurilor de locuinţe prin programul european”, „Pod peste şanţul de gardă din cart. D.va Nord” – cu documentaţia depusă în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, în vederea atribuirii contractului de lucrări.
La capitolul proiectelor care s-au împiedicat de diverse obstacole, şeful municipalităţii a amintit amenajarea complexului agro-alimentar din centrul Zalăului. Investiţia a fost stopată, după ce contractul cu firma constructoare a fost reziliat. Municipalitatea îşi propune să încheie un contract cu un alt constructor, dar acest lucru este împosibil pentru moment, dat fiind faptul că lucrarea se derulează pe credit, iar Ministerul Finanţelor nu a mai dat avize pentru trageri noi de credite, după ce a fost atins plafonul maxim de îndatorare negociat cu FMI. „Sperăm ca o rectificare bugetară să deblocheze situaţia, dat fiind faptul că este o investiţie care nu poate fi finanţată din fondurile UE pentru ca e destinată activităţilor economici, iar stagnarea ei ne aduce pierderi”, a precizat Radu Căpîlnaşiu.
Acesta s-a referit şi la principalele probleme identificate în Zalău, pentru care fie s-au găsit soluţii, fie se încearcă identificarea unor surse de finanţare. În această situaţie se regăsesc reabilitarea sistemului de iluminat public, realizarea unor lacuri de retenţie în Meseş, pentru punerea în siguranţă a oraşului la inundaţii, rezolvarea problemei traficului greu, realizarea unui pod peste Valea Miţii, reabilitarea monumentelor din oraş, amenajarea de noi locuri de parcare, introducere în tubulaturi de protecţie subterane a reţelelor suspendate, de la cele de cablu, pânp la cele de electricitate.
Propunerile puţinilor cetăţeni care au participat la forum au vizat realizarea de investiţii în anumite cartiere, preluarea modelelor din alte oraşe europene în ceea ce priveşte atragerea de fonduri nerambursabile, creşterea gradului de constrângere a cetăţeanului în a-şi îndeplini îndatoririle faţă civice, exploatarea turistică a Munţilor Meseş.
Iulian Cighi, un locuitor din Dumbrava II, a propus conducerii Primăriei realizarea unor lucrări în zonă, în vederea îmbunătăţirii aspectului acestui cartier. În replică, primarul a precizat că pe lista investiţiilor din acest an sunt cuprinse atât cartierul Dumbrava I, cât şi Dumbrava II, recunoscând că niciunul dintre acestea „nu face cinste Zalăului”.
Aurelia Mocan a reproşat primarului că nu şi-a schimbat „filozofia” de-a lungul anilor petrecuţi în fruntea Primăriei Zalău, astfel încât să îi poată constrânge pe locuitori să fie mai gospodari. „M-a şocat când am aflat că vine Citadin şi cheltuieşte foarte mulţi bani în a întreţine spaţiile verzi din jurul blocurilor proprietate privată, lucru pe care l-ar putea face asociaţiile de locatari”, a afirmat zălăuanca.
Întâlnirea a făcut parte din seria activităţilor desfăşurate de Centrul Raţiu pentru Democraţie, împreună cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică şi Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni şi urmăreşte susţinerea dialogului dintre cetăţeni şi candidaţi, şi, ulterior, dintre cetăţeni şi aleşii locali, cu privire la priorităţile comunităţii.

3 Thoughts to “Zălăuanii nu s-au înghesuit să-l ia pe primar la rost”

  1. Anonim

    Pai daca zalauanii aveau reprosuri la adresa administratiei Capilnasiu, ramaneau fara locuri de munca. Eu am ramas fara job din cauza lui Zeus Capilnasiu.

  2. soso

    pt 12.17
    pai daca tot ai avut de pierdut de ce te ascunzi in anonim???

  3. Anonim

    o stiut dracu ca s-a organizat intalnirea vietii ca mereau mai multi 100 %

Leave a Comment